| Kifejlett macskáknak - kilenc hónapos kortól kezdve - csak napi 1-2 étkezésre van szükségük. Az alapvető tápanyagok közül a macskák számára a legfontosabb a fehérje, ebből igényel a legtöbbet. Bizonyos aminosavak (a fehérjék alkotórészei) elengedhetetlenül fontosak a számára, ezek egy része csak állati eredetű táplálékban van jelen. Az egyik ilyen aminosav a taurin, amelynek hiánya súlyos szívbetegséghez vezethet. Zsírigénye is jelentős, és fontos, hogy egy bizonyos telítetlen zsírsav (arachidonsav) - amely szintén csak állati eredetű zsírokban, olajokban van meg - a macska számára nélkülözhetetlen.
A szőr minőségének fenntartásához ezenkívül szüksége van még növényi olajokra is. Szénhidrátigénye nem túl nagy, és jó, ha tudjuk, a keményítőt nem tudja a macska emészteni, tehát gabonaféléket, rizst, burgonyát csak alaposan megfőzve adhatunk kedvencünknek. Fiatal macskáknak nem jó répacukrot (ezt használjuk mi is édesítésre) adni, idősebbek pedig nem tudják jól emészteni a tejcukrot, ezért tehéntejtől hasmenésük lehet. Ezeket a táplálkozási igényeket jól ismerik az állati tápszereket gyártó szakemberek, készítményeik egyre nagyobb számban kaphatók már nálunk is. A csont nélküli színhúson felnevelt állatok görbe lábúak, púpos hátúak lesznek, kialakul az angolkór. Ennek elkerülése érdekében adjunk a cicának csirkenyakat, csirkeszárnyat, farhátat, halat és olajos halkonzervet. A csirke- és marhahúst adhatjuk a macskának nyersen is, ellentétben a sertéshússal. Meg kell említeni, hogy az állati húslisztekkel, húsokkal átvihető, túlnyomórészt kérődző állatokat megbetegítő, utóbbi időben hírhedtté vált szivacsos agyvelőkórt (BSE, "kergemarhakór") macskában is leírták 1-2 esetben, de ez ideig Magyarországon még egy esetről sem tudunk. Ezen kórokozó ellen sajnos az sem segít, ha a húst megfőzik. A sertéshús tartalmazhatja az Aujeszky-féle betegség vírusát, ami halálos a macskák és más húsevő állatok számára is. Sertéshúst és belsőségeket csak megfőzve adhatunk. A 6-7 hónapos állatokat naponta kétszer, a felnőtt állatokat pedig egyszer etessük. Az ételmaradékot 15-20 perc múlva távolítsuk el, az edényt mossuk tisztára. Felnőtteknek elegendő, ha testtömeg-kilogrammonként 5-7 dkg eleséget adunk. Lakásban tartott állatnál ez az adag a macska súlyától függően lehet kevesebb is. Mindig legyen friss vize. A macska konyhasóigénye kicsi, 0,5-1% elegendő. Az eleség legyen kézmeleg, langyos, a hűtőszekrényből kivett ételt melegítsük fel.
Ne adjunk a macskának:
- cukrot (emésztési zavar),
- marhainat (nyelőcső-eltömődés),
- sok tehéntejet (hasmenés),
- nyers sertéshúst és belsőséget (Aujeszky-féle betegség),
- sok májat (A-vitamin-túladagolás),
- fűszeres ételeket (gyomorhurut),
- fagyott húsokat (gyomorgyulladás, hasmenés),
- műanyag héjú húsárut, szalámivéget (bélelzáródás).
By:MCCICUS | |